Our Recent Posts

Archive

Tags

No tags yet.

What a girl wants, what a girl needs

Na de opleiding personal trainer, voeding en sport-psychologie ben ik me door blijven verdiepen in gezondheid. En niet alleen gezondheid, maar vooral alles op elk vlak van gezondheid van de vrouw. Of het nou voor mijn eigen interesse was, of als bijscholing van mijn eigen kennen en kunnen.

Mijn specialisaties:

Trainen voor, tijdens en na de zwangerschap.

Hormoon balans en schildklier.

De overgang, peri/post menopauze.

Suppletie

Holistic lifestyle coaching

Er valt zoveel te leren, maar toch wordt er vaak zo weinig aangereikt als het er echt op aan komt. Vraag jezelf eens af, als vrouw die dit leest: Weet jij waar bepaalde kwaaltjes die je hebt, mee in verband staan? Of ben jij op de hoogte dat er momenteel iets in je lichaam uit balans kan zijn wat gevolgen heeft op je gezondheid, energie level maar ook je geluk?

Wat er doorgaans veel gebeurd is dat wij alleen een eindresultaat merken en daar de oplossing voor gaan bedenken. 'Hoofdpijn? Ik neem een aspirientje'.

En dit moet andersom. Met een holistische lifestyle bouw je vanuit de kern.

Wat betekend holisme of holistisch dan nu? Kortom betekend holistisch: alles in balans: lichaam voeding en geest. Nou kan dat heel mysterieus klinken, dat is het niet. Het is eigenlijk heel simpel: zodra jouw basis in balans is, is de rest dat ook. Dit begint bij een goede nachtrust, genoeg beweging en gezonde voeding. Maar soms is alleen die combinatie niet genoeg. Kijk naar het aantal burn-out klachten die met de dag om ons heen groeien. Bij een burn-out zijn cortisol levels verhoogd. Cortisol is een stress hormoon dat meerdere negatieve effecten heeft, zowel mentaal als lichamelijk. Vetten slaan zich op en zijn minder snel afbreekbaar wanneer er teveel cortisol in ons lichaam bevindt. Waarom? Omdat het afbreken van vetten plaatsvind in onze rust periode. Betekent het dan dat wanneer jij aan het sporten bent, je niet verbrand? Nee dat betekent het niet, wat het wel inhoud is dat we ons lichaam genoeg herstel moeten geven om vervolgens het effect van je workout zijn werk kan laten doen en om je spieren te laten herstellen. Maar dit geld ook voor jou zelf.

Geef jij jezelf en je mind niet genoeg rust om te verwerken wat jij in dagen en soms zelfs weken of maanden doet, dan loopt je systeem over en sla je ook niks meer gestructureerd op.

Wanneer je voor een lange tijd bent blootgesteld aan veel stress is dit ontzettend schadelijk voor je lijf. Ook zorgt eenmalig trauma voor een cortisol verhoging in het lichaam wat op de lange termijn opgeslagen kan blijven. Dit zorgt vervolgens weer voor overprikkelde organen met als gevolg een verminderde functie van het goed afvoeren van stoffen waardoor er blokkades kunnen ontstaan. Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn. Op mentaal vlak kan een te lange blootstelling aan stress en de opslag van cortisol in je lichaam ervoor zorgen dat je in survival mode gaat: angst.

Je lichaam geeft continue signalen dat er iets niet klopt en je dus op je hoede moet zijn. Daar wanneer dit niet altijd het geval hoeft te zijn. Je kunt je wel voorstellen dat dit onwijs veel energie vreet.

Daarnaast kan een te hoog cortisol level zodanig je hormonen schaden, dat dit met je menstruatie cyclus kan rommelen. En zo zijn er nog tig uiteenlopende oorzaken en gevolgen.

Hoe los je dit nou op en waar pak je dit aan? Dit verschilt uiteraard per persoon en aan de geschiedenis en huidige staat van jouw gezondheid en welzijn. Er is dus niet 1 dezelfde oplossing die voor iedereen werkt maar de basis 'body food & mind' is wel de kern. De specifiekere antwoorden kunnen variëren van meer uren slaap per nacht, tot een EMDR therapeut doorverwijzing tot een verandering in voeding en beweging.

Benieuwd wat voor jou van toepassing is? Plan een holistic lifestyle coaching met me in om er samen voor te gaan zitten.

Contact

thesweatbox.org@gmail.com

Fluwelen burgwal 44

Follow

+31644576682